úterý 25. října 2016

Anthropoid - Pavel Šmejkal, Jiří Padevět

Anotace: Kniha provede zájemce po místech spojených s aktivitou výsadku Anthropoid, jehož příslušníci uskutečnili útok na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. Navštívíme místo seskoku, byty podporovatelů parašutistů i místo samotného útoku. V závěru knihy navštívíme jedno z nejpamátnějších míst moderní české historie, pravoslavný chrám v Resslově ulici, místo posledního odporu parašutistů.
Nakladatelství: Academia
Počet stran: 200
Rok vydání: 2016


Kniha (lépe řečeno knížečka), kterou jsem hravě přelouskala během odpoledne, obsahuje úžasně ucelené informace o událostech operace Anthropoid. Předkládá mapy, adresy, jména spolupracovníků a události, které se udály od doby seskoku Jana Kubiše a Josefa Gabčíka až po výslechy a popravy pomocníků, obklíčení kostela. Končí přihlášením Karla Čurdy po válce a jeho následnou popravou.

Je psaná formou encyklopedie, takže to není nic pro toho, koho nudí holá fakta. Určitě ale skvěle poslouží jako odrazový můstek pro ty, co se s touto částí naší historie chtějí seznámit. Ovšem i člověk, který leccos přečetl o atentátu na Heydricha, si v této knize najde nové informace. Já si v takových publikacích lebedím, proto jsem si knihu užila, i když jsem před třemi dny dočetla Průvodce protektorátní Prahou, kde se víceméně píše to samé. Kniha Anthropoid vytáhla většinu informací z Průvodce, ale přidala další fotografie, dokumenty.

První část knihy se věnuje místu seskoku a cestě Kubiše a Gabčíka do Prahy. Následuje část od příchodu do Prahy až k 27. 5. 1942. Třetí část uvádí informace po atentátu až do konce války. Dále jsou zde informace o rodných domech parašutistů. A na závěr knihy jsou uvedena jména všech popravených, kteří měli co do činění s parašutisty. Mimochodem včera jsme si připomněli ne zrovna příjemné datum – 24. 10. 1942 bylo v Mauthausenu popraveno 262 lidí spojených s atentátem.

Recenze je poněkud kratší, protože kniha sama o sobě je velmi krátká (bohužel) a hlavně doplněná fotografiemi. Navíc jsem dost podobné dojmy psala právě k Průvodci protektorátní Prahou.


Hodnotím opět velmi kladně – pět z pěti!

PS: Podle knihy hodlám uspořádat procházku Prahou. Něco ve smyslu ''Po stopách hrdinů''. Kdo by měl zájem se přidat? :)

Žádné komentáře:

Okomentovat